Linux-Bulgaria.ORG
навигация

 

начало

пощенски списък

архив на групата

семинари ...

линукс учебник

документи

как да ...

 

 

Предишно писмо Следващо писмо Предишно по тема Следващо по тема По Дата По тема (thread)

Re: [Lug-bg] mail marked as spam


  • Subject: Re: [Lug-bg] mail marked as spam
  • From: vladi <altoas@xxxxxxxxx>
  • Date: Thu, 10 Jul 2008 16:25:34 +0300
  • Openpgp: id=2CA62DA9; url=subkeys.pgp.net

мисля, че на въпроса може да ти отговори по - запознат от мен със филтрите на yahoo, hotmail.
не е задължително да ползваш един сървър за всичките пощенски услуги, но не е нормално да са и на различни.
има смисъл да се ползват backup, cluster решения за компании които предлагат такива услуги и са доста натоварени,
но когато имаш реален адрес, добър интернет, стабилен сървър, домейн, не виждам защо трябва да се прибягва до услугите на други доставчици.
а за SSL, не съм работил със пощенските сървъри на M$, но postfix, qmail, exim.. могат да ти предложат надеждност и сигурност.
порт 995 е POP3 SSL,
465 e SMTP SSL,
993 e IMAP SSL


Svetlin Nakov wrote:
Значи решението е да ползван SMTP сървърите на Google по SMTP over SSL (port 995) с автентикация с парола, така ли?
 
Странно, защото моят личен мейл nakov.com също се управлява от GMail, но ако пращам през същия този SMTP сървът (test.evenues.com:25) с подател svetlin@xxxxxxxxx, писмата се получават без да са спам.
 
Не е ли нормално човек да ползва различни сървъри за пращане на поща и за получаване на поща? Примерно аз ако съм клиент на БТК, би трябвало да ползвам техния сървър за SMTP, дори ако пощата ми е в GMail. Да не говорим, че има фирми, които предлагат POP3 услуга без да предлагат съответна SMTP услуга.
 
Въобще ми е малко мътна цялата история със спам филтрите. Ще потърся да прочета 5-10 статии по въпроса. Ако някой знае къде е правилното място да прочета, може да сподели. До колкото знам, стандарти за защита от спам няма и всеки си имплементира правила, които счита за правилни, без да му пука дали не маркира като спам част от истинските писма.
 
Наков

2008/7/10 vladi <altoas@xxxxxxxxx>:
проблема може би не е толкова в липса/наличие на такъв запис.
проверих MX записите, и ако не съм объркал домейн-а, се управлява от пощите на google.
а не от адреса който даваш. при един rdns на mx-а, дори и без spf е нормално да те маркират като спам.



Radoslav Kolev wrote:
2008/7/9 Svetlin Nakov <svetlin@xxxxxxxxx>:
  
Имам MX и PTR записи. Обаче за какво ми е SPF записа? Има ли някаква връзка
с пощата и спам филтрите?
    
Баш с това има връзка. Чрез SPF записа указваш кои хостове имат право
да пращат поща от името на даден домейн:

http://en.wikipedia.org/wiki/Sender_Policy_Framework

Спам филтъра като види, че писмото идва от неизвестно IP, което не е
указано като легитимен подател на поща за този домейн и му слага много
по-висока вероятност за спам.


Все пак имайки предвид, че конкретно за получатели в Hotmail питаш
може да погледнеш

http://en.wikipedia.org/wiki/Sender_ID
_______________________________________________
Lug-bg mailing list
Lug-bg@xxxxxxxxxxxxxxxxxx
http://linux-bulgaria.org/mailman/listinfo/lug-bg
  


_______________________________________________
Lug-bg mailing list
Lug-bg@xxxxxxxxxxxxxxxxxx
http://linux-bulgaria.org/mailman/listinfo/lug-bg



_______________________________________________ Lug-bg mailing list Lug-bg@xxxxxxxxxxxxxxxxxx http://linux-bulgaria.org/mailman/listinfo/lug-bg

Attachment: signature.asc
Description: OpenPGP digital signature

_______________________________________________
Lug-bg mailing list
Lug-bg@xxxxxxxxxxxxxxxxxx
http://linux-bulgaria.org/mailman/listinfo/lug-bg


 

наши приятели

 

линукс за българи
http://linux-bg.org

FSA-BG
http://fsa-bg.org

OpenFest
http://openfest.org

FreeBSD BG
http://bg-freebsd.org

KDE-BG
http://kde.fsa-bg.org/

Gnome-BG
http://gnome.cult.bg/

проект OpenFMI
http://openfmi.net

Silaw.ORG
http://cilaw.org

 

 

© Copyright 2006 - 2008 Linux-Bulgaria.ORG

Hosted by "Internet Group" Ltd. - Stara Zagora